Skip to Content

Revitblog.dk

Danmarks, måske, mest opdaterede Revit blog

Home / Murmål

For at forstå den måde som MultiTool udregner murmål er her en lidt dybere forklaring om murmål.   Vandrette murmål udregnes som vist nedenunder og udregnes i 3 kategorier, pillemål, hulmål og stenmål. [restrict userlevel=”subscriber”] En standard sten er (BxHxL) 108x55x228mm+ en 12mm fuge i længden giver dette 240mm. 60 går op i 240mm 4 gange, så alle murmål udregnes ved at dividere med 60, finde nærmeste hele tal og derefter +/-12mm til fuge. Udregning af pillemål, målte enhed er 2455 2455/60 = 40,9 (rundes op/ned til nærmest hele 40×60 = 2400mm (dette er et stenmål) 2400 – 12 = 2388mm (-12 da det er en pille) Derfor hedder det sig, stenmål +/- 12mmHulmul +12mmPillemål -12mm Tryk på billedet for at se det i stort format.   Udregning af lodrette murmål: Det ligger jo således at vinduer og døre også skal passe ind i murværket lodret. Lidt udregning på et vindue. Vi har et vindue vi gerne vil have placeret i væggen. Denne vil vi gerne have placeret omkring 850mm fra ok. sokkel. Vi ved at 1 sten er 55mm, 1 fuge er 11,6667 mm (Tilsamme 66,6667) Så dette giver 850/66,6667 = 12,7 (Vi runder op til 13) 13×66,6667 = 866,7 Dette er så nederste kant i hullet, altså et hulmul i væggen. Vinduet kan nu sætte af efter nedereste mål, hvis vinduet altså er i murmål[/restrict]

One commentcomments10

  1. Hej! Jeg har et spørgsmål som jeg håber der er nogen der kan hjælpe mig med hurtigt. Sidder og projekterer et muret byggeri og har styr på mine murmål på ydervægge, men hvordan forholder man sig til murede indervægge??

  2. På samme måde som med de udvendige mål. Altså pille, hul og stenmål.
    Brug for mere forklaring skriv igen.

    -Anders

  3. Hej godt program er det muligt at rette i programmet hvis man nu sider med et projekt hvor sten er 115x52x240

    mvh john

  4. Jørn Schäffer

    Hej Anders
    Sidder og kigger på dit MultiTool og tænker det er da smart. Kan desværre ikke få installeret programmet, ej heller som administrator. Jeg arbejder med Revit 2014 og mit OS er Win 8.1. Kan du måske forklare hvad jeg gør galt som jeg kan introducere programmet for mine studerende.
    Med venlig hilsen
    Jørn

    • hej Jørn,

      Jeg udviklede programmet da win vista og win 7 var ret så nye, så har faktisk aldrig kørt programmet på en win8 maskine. Du kan prøve at køre programmet som kombatibelt med win7 eller tidligere.

      Hilsen
      Anders

  5. Ved ikke om denne blog streng stadig er aktiv, men jeg har et problem.
    I Gamle dage satte man murmål på plantegningen og eventuelle vinduesmål minus fuger på opstalter eller snit. Revit laver målene på samme måde alle steder. Snit, plan, facader eller vinduesskemaer. Skal man da skrive en note om at alle vinduer skal fratrækkes en fuge?
    Mvh
    Carsten

    • Hej Carsten,

      Alt efter hvordan dine vindues families er bygget op, kan man jo lave et skema med alle vinduer og deres mål. Eventuelt lave et vindues tag der kan bruges på facader der angiver størrelserne.

      Om der er en rigtig og forkert måde er nok op til den enkelte 🙂

      -Anders

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed